marktklaar logo geel

Focus op Sales, (Nog) Niet op Branding

Als eigenaar van een e-commerce bedrijf weet je waarschijnlijk al wat branding is, en de waarde daarvan voor je bedrijf. Logischerwijs snap je ook het belang van verkopen voor de groei van je bedrijf. Maar wat is belangrijker in de beginfase van je e-commerce bedrijf: branding of sales?

Het korte antwoord is sales. Het is niet logisch om te focussen op branding als je nog niet genoeg sales maakt met je e-commerce bedrijf. In dit artikel gaan we dieper in op de redenen waarom dit zo is en geven we tips over hoe om te gaan met branding in de beginfase van je e-commerce bedrijf.

Sales zijn belangrijker dan branding in de beginfase van e-commerce

Het is belangrijk om te begrijpen dat in de beginfase van je e-commerce bedrijf sales prioriteit hebben boven branding. Waarom? Omdat je in deze fase nog geen (of niet genoeg) klanten hebt. Je moet eerst verkopen om klanten te krijgen. Door te focussen op sales kun je de inkomsten van je bedrijf verhogen en zo de groei van je bedrijf stimuleren.

Er zijn veel succesvolle e-commerce bedrijven die zich in de beginfase op sales hebben gericht in plaats van branding. Kijk bijvoorbeeld naar Amazon en Zappos. Amazon en Zappos hebben zich in de beginfase gericht op het optimaliseren van hun verkoopproces en het bieden van uitstekende klantenservice. Door zich te concentreren op sales en de klantervaring, hebben ze een grote en loyale klantenkring opgebouwd en zijn ze uitgegroeid tot twee van de grootste e-commerce bedrijven ter wereld.

Branding komt pas later in het spel

Dit betekent niet dat branding niet belangrijk is voor je e-commerce bedrijf, maar het komt pas later in het spel. Nadat je een solide klantenbasis hebt opgebouwd, kun je je richten op het opbouwen van een merk en het vergroten van de naamsbekendheid. Dit kan helpen om meer klanten aan te trekken en je te onderscheiden van je concurrenten.

Er zijn ook veel succesvolle e-commerce bedrijven die later in hun ontwikkeling hebben gefocust op branding, zoals Warby Parker en Dollar Shave Club. Nadat ze een solide klantenbasis hadden opgebouwd, hebben ze geïnvesteerd in het opbouwen van een merk en het vergroten van de naamsbekendheid. Dit heeft bijgedragen aan hun verdere groei en succes.

De rol van SEO in e-commerce

Een belangrijke factor bij het optimaliseren van sales is SEO (zoekmachineoptimalisatie). Door je website te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google, kun je meer organisch verkeer naar je site krijgen en meer potentiële klanten bereiken. Het is belangrijk om te begrijpen hoe SEO werkt en hoe je het kunt gebruiken om je e-commerce bedrijf te laten groeien.

Sales maximaliseren voor e-commerce

Naast SEO zijn er nog andere elementen van de marketingmix die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de verkoop van je e-commerce bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan betaalde advertenties, e-mailmarketing en sociale media marketing. Het is belangrijk om een evenwichtige marketingmix te hebben en te begrijpen hoe elk element bijdraagt aan het bereiken van je doelen.

De valkuilen van branding in de beginfase van e-commerce

Hoewel branding belangrijk is voor je e-commerce bedrijf, zijn er ook valkuilen waar je rekening mee moet houden. Een van de grootste valkuilen is om te vroeg te focussen op branding in plaats van sales. Als je te veel nadruk legt op branding in de beginfase van je bedrijf, kan dit ten koste gaan van je verkoop en groei. Verder kost branding vaak ook een flinke investering van tijd en geld – exact wat je niet kunt missen als je nog in je opstart fase zit.

Boo.com, voordat ze kansloos failliet gingen door te dure branding

Er zijn veel voorbeelden van e-commerce bedrijven die zich te vroeg hebben gericht op branding in plaats van sales en daardoor niet succesvol waren. Denk bijvoorbeeld aan Boo.com (en nee, we bedoelen niet Bol.com), een e-commerce bedrijf dat in 1999 werd gelanceerd en zich voornamelijk richtte op branding. Ze besteedden bijna 150 miljoen dollar aan marketing en merkopbouw, zonder nog maar één product verkocht te hebben. Het bedrijf ging kansloos failliet in 2000.

Hoe om te gaan met branding in de beginfase van e-commerce

Het is belangrijk om branding in de beginfase van je e-commerce bedrijf op de juiste manier aan te pakken. Een slimme strategie is om te focussen op het bieden van een uitstekende klantervaring en het optimaliseren van je verkoopproces. Door te zorgen dat klanten tevreden zijn en terugkomen, bouw je vanzelf aan een sterke merknaam.

Daarnaast kun je slimme, betaalbare brandingstrategieën gebruiken om jezelf te onderscheiden van je concurrenten. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een unieke verpakking, het gebruik van storytelling om je merkverhaal te vertellen of het bieden van een unieke productervaring.

Het is ook belangrijk om te blijven leren en je aan te passen aan de veranderende behoeften van je klanten. Door te experimenteren en te meten kun je ontdekken wat wel en niet werkt voor jouw e-commerce bedrijf.

Conclusie

In de beginfase van je e-commerce bedrijf zijn sales belangrijker dan branding. Door je te richten op het optimaliseren van je verkoopproces en het bieden van een uitstekende klantervaring, bouw je vanzelf aan een sterke merknaam. Later in de ontwikkeling van je bedrijf kun je je richten op het opbouwen van een merk en het vergroten van de naamsbekendheid. Het is belangrijk om een evenwichtige marketingmix te hebben en te blijven leren en aanpassen.

FAQ’s

Moet ik helemaal geen aandacht besteden aan branding in de beginfase van mijn e-commerce bedrijf?

Nee, branding is nog steeds belangrijk, maar het is belangrijk om het op de juiste manier aan te pakken. Focussen op sales en een uitstekende klantervaring is de prioriteit in de beginfase.

Hoe kan ik mijn verkoopproces optimaliseren?

Door te experimenteren en te meten kun je ontdekken wat wel en niet werkt voor jouw e-commerce bedrijf. Focus op het vereenvoudigen van het aankoopproces en het bieden van een uitstekende klantenservice.

Moet ik altijd blijven focussen op sales, zelfs als mijn e-commerce bedrijf al succesvol is?

Nee, als je een solide klantenbasis hebt opgebouwd, kun je je richten op het opbouwen van een merk en het vergroten van de naamsbekendheid.

Wat zijn enkele voorbeelden van slimme brandingstrategieën?

Het bieden van een unieke productervaring, het creëren van een unieke verpakking en het gebruik van storytelling om je merkverhaal te vertellen zijn enkele voorbeelden van slimme brandingstrategieën.

Moet ik blijven leren en aanpassen, zelfs als mijn e-commerce bedrijf al succesvol is?

Ja, het is belangrijk om te blijven leren en aanpassen aan de veranderende behoeften van je klanten en de markt. Dit kan helpen om de groei van je bedrijf op lange termijn te stimuleren.

Marketingadvies,

rechtstreeks in je inbox: